In de expositie ‘Met blijdschap geven wij kennis… Een eeuw kraamverzorging 1900 – 2000’ staat de verzorgende centraal. De ontwikkeling van de ouderwetse baker tot de modern opgeleide kraamverzorgende, van traditionele burenhulp tot professionele deskundige kun je hier beleven.

Kraamzorg is een belangrijk onderdeel van de verzorgende beroepen. De expositie laat zien dat Nederland niet alleen beroemd is vanwege zijn succesvolle ‘Poldermodel’. Ook de perfect georganiseerde thuisbevalling krijgt internationaal lof toegezwaaid. Centraal bij die thuisbevalling is natuurlijk de rol van de verloskundige. Maar daar gaat deze expositie nu niet over. In deze tentoonstelling staat de geschiedenis van de kraamverzorging centraal. Hierbij wordt vooral aandacht besteed aan de beroepsontwikkeling en het beroepsbeeld van de kraamverzorgende. In de afgelopen honderd jaar wordt de onopgeleide baker met vallen en opstaan vervangen door getrainde kraamverzorgende.

Kraamverzorgers in 1980

Heel bijzonder is de manier waarop kraamverzorgsters tot 1980 worden opgeleid, namelijk in internaten. Daar leren ze van de kraamverpleegkundige hoe ze zich flexibel moeten opstellen in de steeds wisselende gezinnen. De meeste kraamverzorgenden hebben leuke herinneringen aan die internaatsperiode. Er is heel wat gelachen en gedanst. Dat is te horen en te zien in de tentoonstelling.

Thema’s over kraamverzorging

Aan de hand van vier thema’s en bijzondere objecten uit de periode van 1900 tot nu volg je de ontwikkeling die het beroep doormaakte: van baker tot kraamverzorgende, van Trui Klein (1930) tot Wencke Wieberdinck (2000). Foto’s, films, luisterpalen, geurtjes, originele uniformen met insignes en mooi lesmateriaal van Internaat de Vuurmand uit Noordwijk voeren je mee.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap